Alles over het eigen risico in de zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een basisverzekering dekt de standaardkosten als een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Een aanvullende verzekering is in tegenstelling tot een basisverzekering niet verplicht, kost meer geld en is afhankelijk van de zorg die je nodig hebt. Maar hoe zit het nou met het eigen risico in de zorgverzekering?

Het eigen risico
Bij iedere basisverzekering hoort een verplicht eigen risico, dit is het deel van de zorgkosten dat je als verzekerde zelf moet betalen voordat jouw zorgverzekeraar de zorgkosten vergoed. Anders gezegd: als je zorgkosten maakt, moetje die zelf betalen tot het eigen risico als het ware op is. Het eigen risico gaat per kalenderjaar dus bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de teller weer op 0 gezet.

Welke zorg valt er onder het eigen risico?
Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico, er zijn een aantal uitzonderingen. Zo geldt het eigen risico niet voor kinderen/jongeren tot 18 jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor het eigen risico niet geldt, waaronder:

– Bezoek aan de huisarts
– Verloskundige zorg en kraamzorg
– Hulpmiddelen in bruikleen
– De wijkverpleegkundige

Als je zeker wil weten wat en hoeveel je vergoed krijgt van jouw verzekering, is het aan te raden om de polis goed door te lezen. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *