Arginine, een semi-essentieel aminozuur

Arginine wordt wereldwijd gebruikt door zowel professionele atleten als amateursporters. Of het nu gaat om het lopen van een marathon voor een WK of om die ene extra herhaling in de sportschool, arginine is één van de populairste supplementen voor meer spierkracht, uithoudingsvermogen en het opbouwen van droge spiermassa.

Arginine, een semi-essentieel aminozuur

(L-)Arginine is één van de 20 verschillende, meest voorkomende, natuurlijke aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstoffen van het lichaam. Sommige aminozuren kunnen door het lichaam worden aangemaakt terwijl anderen uit voeding gehaald moeten worden, de zogenaamde essentiële aminozuren. Arginine is een semi-essentieel aminozuur omdat het tijdens de jeugd in onvoldoende mate door het lichaam worden aangemaakt en dus uit voeding moet worden gehaald. Eén van de functies is namelijk de bijdrage aan groei. Ook later blijft voldoende voeding nodig om het lichaam arginine aan te kunnen laten maken.

Arginine als spieropbouwend middel

De verschillende aminozuren hebben diverse en meerdere functies in het lichaam. Arginine dankt zijn grote populariteit onder andere aan een belangrijke functie: De bijdrage aan spiergroei. Arginine draagt op verschillende manieren bij aan spiergroei, de belangrijkste zijn:

  • Door het verwijden van de bloedvaten als zogenaamde NO-Booster
  • Door verhoging van groeihormoonniveaus: IGF-1 en HGH

Arginine als NO-Booster, Nitric Oxide

Het menselijk stelsel van bloedvaten bestaat uit ongeveer 96.000 kilometer aan vaten. Deze vaten zorgen voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen, zuurstof, koolstofdioxide, afvalstoffen, afweerstoffen en hormonen. Om stoffen aan deze goederentrein van het lichaam toe te voegen of om deze juist te verwijderen, zijn de vaatwanden bekleed met cellen die de toegang tot de wanden controleren. Deze endotheelcellen kunnen zorgen voor het verwijden van de bloedvaten waardoor er meer bloed doorheen kan stromen en de bloeddruk wordt verlaagd (vasodilatatie) of deze juist vernauwen (vasoconstrictie). Dat kunnen deze cellen alleen door de aanmaak van stikstofoxide, vaak aangeduid als NO van het Engelse Nitric Oxide. Stikstofoxide wordt aangemaakt door een enzym in de endotheelcellen genaamd endotheliaal stikstofoxide synthase (eNOS). eNOS kan echter alleen aangemaakt worden als er voldoende arginine aanwezig is. Arginine is dan ook een zogenaamde precursor van stikstofoxide. Het is noodzakelijk voor de vorming van stikstofoxide.

“Not many people understand what a pump is. It must be experienced to be understood. It is the greatest feeling that I get. I search for this pump because it means that that my muscles will grow when I get it. I get a pump when the blood is running into my muscles. They become really tight with blood. Like the skin is going to explode any minute. It’s like someone putting air in my muscles. It blows up. It feels fantastic.”

                                                          Arnold Schwarzenegger

In het hierboven vermelde citaat uit de klassieke documentaire over bodybuilding “Pumping Iron” beschrijft zevenvoudig mr. Olympia Arnold Schwarzenegger “the pump”. Dit gevoel van opgepompte spieren tijdens en vlak na een training wordt veroorzaakt door de hoeveelheid bloed die naar de getrainde spieren wordt gestuurd om deze van de benodigde zuurstof en voedingstoffen te voorzien en afvalstoffen af te voeren. Door de vaten te verwijden, bevordert stikstofoxide dit opgepompte gevoel omdat er meer bloed wordt aangeleverd aan de spier die de voeding hard nodig heeft. Er zijn dan ook diverse zogenaamde NO-Boosters op de markt. Producten die er op zijn gericht de hoeveelheid stikstofoxide te verhogen. Het bestanddeel dat in de meeste van deze producten hiervoor moet zorgen is arginine.

Uit onderzoek naar spiercellen in een reageerbuis is bovendien gebleken dat NO behalve verbeterde toevoer van zuurstof en voeding ook zorgt dat de ‘satellietcellen’ van de spier (cellen in de buurt die nog diverse functies kunnen krijgen) na training worden geactiveerd en stimuleert deze om te ontwikkelen tot spiercellen. Bovendien is NO belangrijk voor de reparatie van spiercellen.

Arginine IGF-1 en groeihormoon

Hiernaast heeft Arginine een stimulerend effect op de afgifte van de hormonen IGF-1 en (H)GH (groeihormoon of Human Growth Hormone). Deze hormonen helpen bij de vorming van spierweefsel. IFG-1 zorgt er bijvoorbeeld onder andere voor dat er nieuwe spiercellen kunnen worden aangemaakt naast de groei van bestaande cellen (hyperplasie in plaats van hypertrofie). In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Strength & Conditioning Research publiceerden Poolse onderzoekers de resultaten van hun onderzoek waaruit bleek dat zowel IGF-1 als (H)GH niveaus waren gestegen na suppletie met arginine.

Arginine aminozuur

Arginine voor een beter uithoudingsvermogen en een hogere vetverbranding.

Meer uithoudingsvermogen door arginine

Arginine leidt ook tot meer uithoudingsvermogen en een betere vetverbranding. Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers van de University of Innsbruck in 2005. De resultaten van hun onderzoek publiceerden zij in het gerenommeerde Journal of Sports Science and Medicine. Behalve de verhoogde toevoer van zuurstof is het feit dat arginine bij hoge inspanning voor lagere concentratie melkzuur zorgt, bevorderlijk voor het uithoudingsvermogen.

Meer vet verbranden en minder spiermassa verliezen door arginine

Het onderzoek van de onderzoekers van de University of Innsbruck toonde bovendien aan dat er minder suikers en meer vet wordt verbrand wanneer er arginine werd gebruikt. Dit is erg belangrijk als je niet alleen vet wilt verliezen, maar tegelijk je spiermassa wilt behouden. Om te kunnen trainen heb je nu eenmaal energie nodig en je lichaam haalt deze energie vooral uit suikers in voeding of uit het lichaam zelf als er onvoldoende voeding beschikbaar is. Dit proces, katabolisme, treedt op wanneer er minder calorieën worden gegeten dan dat er worden verbruikt (wanneer je bijvoorbeeld aan het diëten bent). Hierbij wordt echter niet alleen vet verbrand, maar worden ook spiereiwitten afgebroken en omgezet in suikers waardoor je spiermassa verliest. Doordat arginine ervoor zorgt dat er verhoudingsgewijs meer vet wordt verbrand, behoud je meer droge spiermassa wanneer je je vetpercentage wilt verlagen.

Andere onderzoeken hebben hiernaast aangetoond dat:

  • Afslankende vrouwen meer vet verbranden en meer spiermassa krijgen met 8 gram arginine per dag.
  • Ratten slanker en gespierder worden met arginine in hun voer. Wanneer ze worden vetgemest en arginine krijgen, krijgen ze minder vetlagen en meer spiermassa dan zonder arginine.
  • Als je arginine door het voer van varkens doet ze gespierd en vetloos worden.

Er zijn diverse theorieën voor de manier waarop arginine ervoor zorgt dat er meer vet verbrand wordt en minder spiermassa. Zo zouden vetcellen door stikstofoxide vetzuren afgeven aan het bloed, waardoor spiercellen ze kunnen opnemen. In mager weefsel, verhindert IGF-1 insuline om glucose (suikers) over de celmembranen te vervoeren. Daarom zouden de cellen op het verbranden van vet als energiebron moeten overschakelen.

Arginine voor een (betere) erectie

Dezelfde vaatverwijdende eigenschappen van  stikstofoxide die door arginine wordt aangemaakt, kunnen voor een helpen bij het krijgen en houden van een erectie. Het wordt dan ook gebruikt bij zogenaamde erectiele disfunctie (of in de Amerikaanse volksmond: Limp Dick Syndroom). De doorbloeding van het zwellichaam van de penis wordt namelijk op dezelfde wijze verbeterd. Nu kennen we natuurlijk allemaal het bekende blauwe pilletje. Arginine is echter niet een chemisch en synthetisch, maar natuurlijk product. In tegenstelling tot het blauwe pilletje werkt het niet meteen, maar na enkele dagen van suppletie. Het biedt daarom geen uitkomst als je na een “droge periode” opeens de vrouw van je dromen tegenkomt en de gelegenheid krijgt de avond een leuke afsluiting te geven terwijl je “wat probleempjes hebt daar beneden”. Het voordeel ten opzichte van het blauwe vriendje is echter dat het goedkoper is en in de juiste hoeveelheden geen bijwerkingen oplevert.

De overige functies van Arginine

Behalve de bijdrage aan (spier)groei, uithoudingsvermogen, vetverbranding en prestaties in bed zorgt arginine onder andere voor:

  • Bescherming van de lever en het onschadelijk maken van schadelijke stoffen
  • Verbetering van de kwaliteit van zaad bij mannen met ‘zwak zaad’
  • Het remmen en/of voorkomen van groei van verschillende tumoren.

Arginine als geneesmiddel

Vooral dankzij de vaatverwijdende eigenschappen heeft Arginine ook diverse medische toepassingen. Zo kan het onder meer worden gebruikt bij:

  • Angina Pectoris waarbij het hart onvoldoende bloed krijgt toegevoerd (meestal) door vernauwing van de kransslagaders.
  • Genezing van wonden
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Hartfalen
  • Impotentie
  • Klachten veroorzaakt door een falend immuunsysteem zoals in het geval van AIDS.
  • Pre-eclampsie (te hoge bloeddruk en eiwitverlies via urine, in de volksmond ook wel “Zwangerschapsvergiftiging genoemd)
  • “Etalagebenen” (claudicatio intermittens) vernauwing van een slagader in of naar de benen door vetafzetting en verkalking die leidt tot pijnlijk krampen.

Bijwerkingen Arginine

Zoals bijna elk middel kan arginine, bij verkeerd gebruik, bijwerkingen opleveren. Er zijn hiernaast echter een paar omstandigheden waarin het gebruik van arginine af te raden is:

  • Bij astma. Arginine kan astmaklachten vergroten
  • Indien besmet met het Herpesvirus. Arginine dient als voedingsbodem voor het herpesvirus en houdt het mede in stand.
  • Diabetici kunnen arginine gebruiken, maar dienen wel hun suikerspiegel goed te controleren.
  • In het geval van o.a. hart- en vaatklachten: Arginine kan door de vaatverwijdende eigenschappen de bloeddruk verlagen en hiermee hart- en vaatziekten verhelpen. Onder bepaalde medische omstandigheden is het verlagen van de hartslag echter niet wenselijk.

Tekenen van een overdosis kunnen zijn: Misselijkheid, hoofdpijn en een verdikte huid. Deze symptomen verdwijnen snel wanneer er gestopt wordt met het innemen van arginine. Deze bijwerkingen komen in praktijk meestal voor bij medische toepassing van arginine omdat dan de dosering veel hoger kan zijn dan voor sportieve prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *