Uit het Grote AD Buurtonderzoek komen een aantal opvallende feiten naar voren over de zorg. Hoe denken de mensen in Nederland over zorg en welzijn en waar wordt veel waarde aangehecht? Dit onderzoek is gehouden aan e hand van een lijst met vragen over aanverwante onderwerpen. Er deden ongeveer 100.000 mensen mee aan dit onderzoek.
Nederlanders zijn over het algemeen zeer tevreden over de zorg. Dit blijkt uit de rapportcijfers die voorkomen uit het Grote AD Buurtonderzoek. Dit cijfers was het hoogst bij inwonders van Utrecht en direct omliggende plaatsen.
Gemiddeld in Nederland kunnen bijna tweederde van de mensen een ziekenhuis of huisartsenpost binnen 15 minuten te kunnen bereiken. Het opvallendste aan deze statistiek is, dat mensen die verder van een ziekenhuis of huisartsenpost vandaan wonen, de zorg met een lager cijfer beoordelen.
In heel het onderzoek zijn geen onvoldoendes gevallen. Mensen zien een drempel in afstand binnen de zorg. Zorg wordt minder gewaardeerd wanneer de drempel groter is. Deze lijn kan worden doorgetrokken in de afstand waarop mensen van een huisartsenpost of ziekenhuis wonen. Zodra men er verder vandaan woont, of de instanties zijn moeilijker te bereiken, dan is de drempel voor mensen hoger en wordt dit punt minder hoog gewaardeerd.
Het gaat hierbij vooral om de kleine pijntjes en klachten. Alledaagse dingetjes. Mensen vinden het fijn als ze ook even op maandag ’tussendoor’ naar de huisarts kunnen gaan. In plaats van dat ze een bezoek aan het ziekenhuis in het weekend moeten plannen. Op zich een hele logische gedachte dus.