Wat zijn medische klompen?

Medische klompen zijn speciale klompen ontworpen voor gebruik door medisch en verzorgend personeel, denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen of artsen, maar ook tandartsen, dierenartsen en personeel in zorginstellingen. Allemaal mensen die zich veilig, hygiënisch en comfortabel moeten kunnen bewegen tijdens hun drukke werkzaamheden.

Veilige en hygiënische medische klompen

Veiligheid en hygiëne zijn zeer belangrijk in medische settings. Als zorgverlener kun je niet vallen op een vloer die opeens nat is geworden door bloed of andere lichaamsvloeistoffen. Dus anti-slip door stroeve zolen is een absolute must. Veel klompen zijn tegenwoordig van antistatisch en antibacterieel materiaal gemaakt. En de klompen mogen niet mee naar huis: zo voorkom je dat ziektekiemen meeliften van je werkplek naar huis! Een andere eis voor een medische omgeving is dat schoeisel makkelijk schoon te maken en te houden is: met name bij klompen geheel gemaakt van kunststof is dit heel makkelijk. Een klomp met gesloten neus is naast hygiënischer ook een goede bescherming tegen vallende voorwerpen.

Comfortabel werken op medische klompen

Een medische klomp met een goede pasvorm zoals een voorgevormd voetbed dat een goede ondersteuning van de voetboog geeft zal veel voet, rug, nek en schouderklachten kunnen voorkomen door een betere werkhouding. Er moet nu eenmaal vele uren gestaan en/of gelopen worden: dus een ergonomische vorm en schokdemping is heel belangrijk. Dan is het ook fijn als de klomp niet te zwaar is: gelukkig zijn veel klompen tegenwoordig van kunststof gemaakt. Ook zijn er klompen die deels van hout en deels van kunststof zijn: wat lichter en flexibelere dan de geheel houten klompen. Kunststof zolen hebben nog een ander voordeel: geruisloos lopen, zo maak je je patiënten ’s nachts niet wakker als je een rondje loopt!
Wat ik zelf zo fijn vindt aan klompen is dat je ze snel aan en uit kunt trekken zonder gebruik van je handen: makkelijk op de operatiekamer maar ook op veel andere plaatsen. Tegenwoordig zijn medische klompen goed geventileerd en/of behandeld tegen geurtjes: comfortabel voor jezelf en je collega’s.

Leef je uit: kies de medische klomp die bij jou en je werk past!

Tegenwoordig zijn er medische klompen in allerlei kleuren en dessins. Werk je bijvoorbeeld op een kinderafdeling dan kun je je helemaal uitleven bij de keuze van je medische klomp. Als je op een operatieafdeling werkt zul je vaak in een meer “medische” kleur zoals blauw, groen of wit uitkomen. Maar misschien wil je wel opvallen tussen je collega’s. Trouwens – een opvallende klomp maakt deze ook veel makkelijker te vinden in het schoenen/klompenrek! En je raakt ze ook niet zo snel kwijt aan een collega die zich even “vergist”!. Naast kleuren en dessins zijn er nog meer keuzes: materiaal (hout, kunststof, leer), dichte of open hiel, gesloten of geperforeerde bovenkant, extra riempje(s). Leef je uit en kies de klomp die bij jou en je werk past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *