Veel mensen noemen het zwevende vlekken die ze voor de ogen zien bewegen. Eigenlijk heten ze met een duur woord Moches Valentes. We hebben deze vlekken allemaal wel eens en hier is over het algemeen goed mee te leven soms kunnen dit soort vlekken die ook wel floaters genoemd worden wel hinderlijk worden. Dit komt meestal omdat de vlekken bij deze mensen vaak voorkomen of gewoon als hinderlijk worden ervaren.

Waar komen de zwevende vlekken vandaan?

De beste manier om de floaters uit te leggen is door een vergelijking te maken met een bioscoopzaal. Stel je voor dat je oog een bioscoopzaal is. Dan is het netvlies het bioscoopscherm en de straal licht van je projector is dan het beeld wat binnenkomt via de pupil. Wanneer er nu iemand door de lichtstraal heen zou lopen om bijvoorbeeld naar de wc te gaan dan zul je op het bioscoopscherm een onderbreking van het geprojecteerde beeld zien. Er zal een schaduw van de persoon over het bioscoopbeeld geworpen worden. Heel hinderlijk dus maar omdat deze schaduw van korte duur is, zal het niet als al te hinderlijk ervaren worden. De schaduw is vergelijkbaar met een floater in het oog.

Veel of weinig floaters?

Als deze onderbrekingen dus niet al te vaak plaatsvinden dan kunnen mensen hier over het algemeen goed mee leven. Als de floaters vaker aanwezig zijn kan het storend worden. Zo storend zelfs dat het het dagelijkse leven hiermee ernstig wordt beïnvloed. Dit soort mensen zijn gebaat bij een ingreep en deze is er gelukkig.

zwevende vlekken oog

Heb jij last van zwevende vlekken voor het oog?

Operatie om floaters te verminderen

Er zijn operaties mogelijk om de aanwezigheid van deze zwevende vlekken te verminderen.

Diverse oogklinieken bieden hiervoor oplossingen Floaters kunnen op drie verschillende manieren worden behandeld, conservatief, operatief of via een floaterlaser. Welke methode het meeste geschikt is, zal door de arts worden bepaald. Dit hangt van diverse factoren die door allemaal zullen moeten worden afgewogen door een erkend arts.

Zelf al een eerste stap zetten in het oogonderzoek, ook dat kan

Het lastige aan inwendige aandoeningen zoals floaters of oorsuizen (dat is er nog zo eentje) is om aan de buitenwereld uit te leggen hoe je de aandoening ervaart. Om de floaters ook aan anderen laten zien is nu een app ontwikkeld. Deze is te installeren op je telefoon. Op deze manier kun je zelf al starten met een onderzoek. De arts kan door de simulaties vervolgens weer een betere inschatting maken voor de verder verloop van het traject. Handig us.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *