Holistische geneeskunde: wat is het en wat zijn de grondslagen?

Holistische geneeskunde is een alternatieve geneeskunde die streeft naar een globale genezing die niet louter een verlichting van symptomen is, maar het zoeken naar innerlijke harmonie.

Het is in staat de diepere oorzaken van een malaise te begrijpen en de harmonie te vinden om veiligheid en vrede in onszelf te bereiken. Een andere remedie dan de gebruikelijke, anders dan alleen symptomen identificeren en een geneesmiddel vinden om ze te elimineren.

Holistische betekenis


De term holisme komt van het Griekse woord Olos, dat alles, heelheid betekent. Zoals we al eerder zeiden, streeft de holistische geneeskunde naar harmonie tussen geest, ziel, lichaam en maatschappij.

Sociale relaties zijn ook belangrijk om je goed te voelen en bepaalde ziekten te beperken.

Men mag echter niet vergeten dat de holistische geneeskunde niet noodzakelijkerwijs tegenover de traditionele geneeskunde staat en de noodzakelijke medische behandeling voor elk type pathologie niet uitsluit. Maar het draagt bij tot het zoeken naar harmonie die de algemene levenstoestand van de patiënt kan verbeteren.

Vaak kan een gewone pathologie namelijk een symptoom zijn van een diep emotioneel ongemak en helpt de holistische geneeskunde het natuurlijke zelfgenezingsproces van het lichaam. 

Een techniek van zelfkennis


Holisme is verwant met meditatie, maar de holistische benadering heeft niets te maken met een religieuze opvatting. Laten we holisme en spiritualisme niet verwarren. Het is een preventieve therapie die leidt tot innerlijke vrede, maar zonder een beroep te doen op religieuze overtuigingen.

Holistische geneeskunde geneest niet alleen, maar voorkomt ook het ontstaan van ziekten. Het is een nieuwe relatie met ons innerlijke zelf waardoor we ons van binnen en van buiten beter gaan voelen.

geneeskunde

Op zoek naar alternatieve geneeskunde?

Holistische Disciplines


Binnen de holistische disciplines vinden we verschillende vormen van alternatieve geneeskunde zoals Ayurvedische, Tibetaanse en Chinese geneeskunde.

Natuurlijke therapie kan ook worden beschouwd als een holistische benadering. We hebben het over de bekende kristallotherapie of cryotherapie, waarbij natuurlijke energieën worden gebruikt om energieblokkades in het lichaam op te heffen, of aromatherapie en Bach-bloesemtherapie.

Holistische geneeskunde maakt gebruik van natuurlijke methoden om weer in contact te komen met het diepste deel van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *