Er zijn op dit moment een hoop veranderingen gaande in de zorg, en met name de thuiszorg verkeerd in grote onzekerheid. Doordat Nederland een sterke vergrijzing kent, zullen er op termijn te weinig zorgverleners zijn om te voldoen aan de vraag. Om dit tekort, plus een eventueel prijskaartje op te kunnen vangen wordt het langer thuiswonen steeds meer gestimuleerd met verscheidene middelen.
Hulpmiddelen
De ontwikkeling voor het langer thuis laten wonen van ouderen is al gaande sinds de jaren tachtig. Ook ondergaan de zorginstellingen veranderingen. Zo zijn er zorginstellingen met hele intensieve hulp, maar sommige beschikken ook over aanleunwoningen of appartementen. Door het gebruik van diverse hulpmiddelen kunnen de ouderen beter bediend worden. Een van deze hulpmiddelen is zorg op afstand. Maar ook andere ontwikkelingen zoals personenalarmering of bewegingssensoren worden steeds vaker ingezet.
Zorg op afstand
Zorg op afstand is een nieuwe ontwikkeling waarmee verscheidene zorginstellingen bezig zijn. Hier valt onder andere een certificering in te behalen. Door deze manier van zorg kunnen ouderen 24/7 in de gaten worden gehouden via beeldkanalen zoals een Ipad, TV of laptop. Deze zorg is minder intensief, maar geeft ouderen wel de kans om langer thuis te blijven wonen en met voldoende begeleiding.
Deze manier van zorg wordt ook toegepast bij Thuiszorg Eindhoven. Daardoor krijgen de ouderen in deze regio door hun regionale zorginstelling de kans om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.
Toekomst zorg
De overheid is op dit moment druk bezig met het overzetten van de ouderenzorg naar de gemeentes. Hierdoor worden de gemeentes verantwoordelijk voor het bepalen van de vergoedingen die ouderen krijgen toegewezen. Veel kleinere gemeenten zijn hiervoor regionale samenwerkingen aangegaan om dit plan te kunnen realiseren. Vanaf 1 januari gaat deze nieuwe regeling in werking. Het is echter in veel gemeentes nog onduidelijk wie in aanmerking komt voor bepaalde vergoedingen.