Wat is een burn out?

Je hoort er vaak over, en toch is dit nog steeds een vage zone in onze maatschappij. Wat is nu precies een burn out? Is dit hetzelfde als depressief zijn? Neen, er is een groot verschil. Depressie gaat over je stemming die naar beneden gehaald is; een burn-out gaat over je energie die tekortschiet. Je komt tot niets meer.

Hoe kom je in een burn out situatie terecht?

Je hebt een periode achter de rug van grote stress, teveel negatieve zaken die op jou afkwamen. Op een of andere manier kon je deze op het moment zelf niet verwerken. Je stapelt op, het wordt teveel. Het lukt niet meer. Dat is ongeveer het gevoel dat mensen met een burn out beschrijven.

Hulp bij burn out?

Ga in zo’n situatie niet thuis in je eentje zitten. Hulp bij burn out is hier niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk. Spreek er in eerste instantie over met vrienden, eventueel op het werk. Maar ga ook te rade bij een professionele hulpverlener. Zij kunnen jou er terug doorhalen. Tijdens de gesprekken wordt jouw weerstand opnieuw verhoogd. Je zelfbeeld groeit terug aan. Het kan van lange duur zijn, maar geduld is de boodschap. Ooit kom je er wel terug door!

Een burn out is geen schande: laat je helpen, en het komt terug goed! Je kan hierna weer heerlijk aan het werk en weer van het leven genieten. Wanneer je een burn out hebt, kan je hier echt niet mee leven. Je moet er absoluut hulp bij gaan zoeken. Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd geeft om er van te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *