Zorgtoeslag aanvragen

Wanneer iemand in Nederland 18 jaar wordt, moet hij een zorgverzekering hebben. Voor die tijd gaat hij mee in de zorgverzekering van ouders, maar vanaf 18 jaar wordt dit een eigen zorgverzekering. In Nederland bestaat het recht in sommige gevallen om een toeslag te krijgen voor het betalen van deze zorgverzekering. Dat noemen we zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag is dus een toeslag die je vanuit de Belastingdienst kan krijgen om de zorgverzekering te betalen. Natuurlijk kan niet zomaar iedereen deze toeslag aanvragen, maar zitten hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Een van die voorwaarden is het inkomen. Wanneer iemand een hoger inkomen heeft dan € 29.562, heeft hij of zij geen recht op een zorgtoeslag. Wanneer iemand een toeslagpartner heeft, mogen de gezamenlijke inkomsten niet hoger liggen dan € 37.885 per jaar. Ook het vermogen van een persoon telt mee. Zo mag iemand niet meer dan € 114.776 als vermogen hebben. Wanneer iemand een toeslagpartner heeft, ligt dat bedrag op € 145.136.

De laatste voorwaarde die belangrijk is voor de zorgtoeslag, is of iemand 18 jaar of ouder is of niet. Wanneer iemand jonger dan 18 is, heeft hij geen recht op zorgtoeslag. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat iemand van jonger dan 18 jaar oud, geen zorgverzekering hoeft te betalen.

Dankzij zorgtoeslag kunnen medici hun werk doen

Belastingdienst

De zorgtoeslag wordt verzorgd door de Belastingdienst. Het aanvragen van deze toeslag moet dan ook gedaan worden bij de Belastingdienst. Wanneer iemand 18 jaar oud wordt, kan hij dat gemakkelijk doen met behulp van de DIGID. De Belastingdienst heeft een aparte site waarop je kan inloggen om de zorgtoeslag, en eventuele huurtoeslag, aan te vragen. Dat gaat namelijk via Toeslagen.nl. Het is wel belangrijk dat je op deze site duidelijk aangeeft wat het inkomen en vermogen is. Het is vervelend wanneer je onterecht zorgtoeslag ontvangt en dit vervolgens moet terugbetalen.

Geef het op tijd door!

Ook is het belangrijk om het spoedig door te geven wanneer de inkomsten of het vermogen veranderen. Iemand heeft recht op toeslagen zolang de inkomsten onder de grens blijven, maar ook zolang het vermogen onder de gestelde grens is. Anders moet het namelijk terugbetaald worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *