De overheid stimuleert ouderen en mensen met een beperking om zoveel mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Veel mensen vinden het bovendien zelf ook erg prettig om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Hiervoor zijn vaak wel een aantal huis aanpassingen nodig. Ondanks dat de kosten hiervan in sommige gevallen flink kunnen oplopen, is het vaak een voordeligere optie dan verhuizen. Bovendien kan de gemeente je in sommige gevallen financieel ondersteunen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook komen er steeds meer slimme producten op de markt, die het aanpassen van de woning eenvoudiger maakt. Wil jij ook graag in alle comfort langer zelfstandig thuis blijven wonen? Begin dan met deze 3 woningaanpassingen.
1. Eenvoudige aanpassingen
Er zijn een aantal woningaanpassingen die relatief eenvoudig zijn te realiseren. Misschien heb je een goede klusser in de familie die je hierbij kan helpen. Anders kun je voor het uitvoeren van onderstaande klussen het best een klussendienst inhuren. Vaak geven deze bedrijven korting aan mensen met een (fysieke) beperking. Ook is het voor huurders vaak mogelijk om de woningbouwvereniging om hulp te vragen. Begin met de meest eenvoudige aanpassingen, zoals het aanschaffen van een antislipmat en het bevestigen van een opvangbakje voor de post. Ook is het slim om een douchekrukje aan te schaffen en storende drempels en obstakels weg te halen. Lukt het niet om de drempel eenvoudig weg te halen? Dan kan het plaatsen van een drempelhulp of drempeloprit de woning weer goed toegankelijk maken, ook wanneer je slecht ter been bent of gebruik maakt van een rolstoel.
2. Hulpmiddelen in de badkamer
De meeste badkamervloeren vormen een uitdaging voor oudere mensen en mensen met een fysieke beperking. Vaak worden de vloeren erg glad als ze nat worden. Het plaatsen van antislipmatten en stickers in het douche of bad, kan dan al verbetering opleveren. Ook kun je de vloer laten voorzien van een antislipcoating of antisliptegels laten leggen. Om het makkelijker te maken om in of uit de douche of het bad te stappen, is het plaatsen van wandbeugels zeer geschikt. Wanneer je gebruik maakt van een rolstoel is het daarnaast nodig om een drempelloze douchecel te realiseren.
3. Schaf een traplift aan
Voor wie moeite heeft met traplopen of voor wie traplopen helemaal niet meer gaat, biedt een traplift vaak een uitkomst. Uiteraard zijn hieraan wel de nodige kosten verbonden, maar het maakt wel dat de bovenverdieping weer goed toegankelijk is. Hierdoor wordt een verhuizing vaak overbodig. Het aanschaffen en installeren van een traplift is altijd maatwerk, waarbij je meestal de keuze hebt uit duurdere en goedkopere varianten. Ook zijn er aanbieders die trapliften verhuren of tweedehands modellen verkopen. Daarnaast is het soms mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding te krijgen voor de aanschaf van een traplift.