De gemiddelde leeftijd van mensen wordt steeds hoger. De levensverwachting van Nederlanders ligt inmiddels op ruim 81 jaar. Dus ook voor jouw ouders of grootouders. Natuurlijk is het fijn dat je hen langer bij je hebt. Maar helemaal zonder ongemak is dat vaak niet. Ouderdom komt meestal toch met wat gebreken. En dan is het prettig dat er genoeg middelen zijn om de woning zo te maken dat het niet zo uitmaakt dat je senior bent. Met deze tips maak je het je (groot)ouders gemakkelijker.
1. Zorg voor genoeg loopruimte
Voor veel senioren is lopen niet altijd gemakkelijk. Ze worden wat strammer of krijgen artrose of andere gezondheidsklachten die invloed hebben op de mobiliteit. Hulpmiddelen om het lopen iets prettiger te maken, zijn dan onvermijdelijk. Een stok, een looprek of een rollator zijn vaak onderdeel van het huishouden van de senior. Als je merkt dat de mobiliteit van je (groot)ouders minder wordt is het tijd om de inrichting onder de loep te nemen. Kijk kritisch in de woning rond. Het is niet handig als het huis vol staat met meubels die de doorgangen smaller maken. Of als er kleden liggen waar je over kunt struikelen. Of drempels die te hoog zijn. Doe eventueel meubels die niet nodig zijn in overleg weg of richt samen de kamer opnieuw in. Zorg dat kleden vast liggen of verplaats ze naar een plek waar niet wordt gelopen en verwijder de drempels. Samen zorg je voor een veilige en comfortabele woonomgeving.
2. Kies de juiste hulpmiddelen
Mobiliteit en kracht nemen af naarmate iemand ouder wordt. Bewegingen die altijd gemakkelijk gingen worden ineens een stuk lastiger. Denk aan opstaan uit de stoel of uit het bed. Het lijkt eenvoudig maar voor je (groot)ouders kan dat een hindernis zijn die het leven een stuk minder prettig maakt. En om voor alles hulp te vragen is ook niet prettig. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voor oudere mensen die ervoor kunnen zorgen dat zij nog lang zelfstandig kunnen blijven wonen. Denk aan wandbeugels die steun kunnen geven bij opstapjes, het openen van deuren of in de toilet of douche. Ook een handige pakpaal of steunstang kan ervoor zorgen dat (groot)ouders gemakkelijker thuis kunnen blijven wonen. Deze steunstang kan naast het bed of de bank of stoel geplaatst worden en met een bijbehorende beugel is het opstaan of draaien in bed ineens een stuk gemakkelijker! En wat ook zeker helpt is een goed hoog bed, liefst een boxspring omdat je die vaak in hoogte kunt aanpassen. Juist een hoger bed vergemakkelijkt het in- en uitstappen.
3. Hygiënische verzorging vergemakkelijken
Passende zorg en welzijn, twee belangrijke aspecten die zorgen voor een fijne oude dag. Ook voor je (groot)ouders is het heel belangrijk dat daar aandacht voor is. Sommige dingen worden lastiger, denk aan de persoonlijke hygiëne. In en uit bad gaan gaat waarschijnlijk niet goed meer. Als de badkamer een bad heeft en geen douche, is een verbouwing onafwendbaar. Een goede, grote inloopdouche is vereist om lekker te kunnen douchen. Liefst voorzien van een zitje dat tegen water en vocht kan. En met een wandbeugel hebben jouw (groot)ouders de steun die zij zoeken bij de dagelijkse verzorging. Misschien zie je op tegen deze verbouwing maar het helpt enorm bij de zelfstandigheid van je (groot)ouders.
Naast deze wat meer ingrijpende aanpassingen en tips om de woning seniorenproof te maken zijn er ook genoeg kleinere aanpassingen mogelijk. En die er wel voor zorgen dat het comfortabel is om thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van duidelijke en handige medicijndozen waar je de juiste medicatie per dag in kunt doen. Zo help je je (groot)ouders lang te genieten van hun zelfstandigheid!