Angst voor de tandarts? Lees hier wat je er tegen kunt doen

Heb je angst voor de tandarts? Wees gerust je bent echt niet de enige. Heel veel kinderen maar ook volwassenen zijn bang om naar de tandarts te gaan. Daardoor zijn er ook veel met name volwassenen die de tandarts gaan mijden. Met als gevolg dat de kans bestaat op ernstige gebitsproblemen zoals ontstekingen en dergelijke. Het is belangrijk om de tandarts regelmatig te bezoeken. Je kan in ieder geval wat doen om te proberen je angst de baas te worden.

Praat erover met de tandarts

Een goede eerste stap is over je angst praten. Schaam je niet want er zijn behoorlijk wat volwassenen die in kleine of in hele grote mate angst hebben voor de tandarts. Je bent echt niet de enige. Praat erover met de tandarts. De meeste tandartsen hebben veel ervaring met angstige patiënten en kunnen hier bij de behandeling rekening mee houden.
Je kan bijvoorbeeld met de tandarts een teken afspreken. Gaat het even niet tijdens de behandeling? Dan geef je dit afgesproken teken (bijvoorbeeld handopsteken) en de tandarts stopt even. Soms helpt het ook als er stap voor stap uitgelegd wat er gaat gebeuren. Ben je heel bang voor pijn?
De tandarts kan er van alles aandoen om de behandeling zo pijnloos mogelijk te laten verloHeb je angst voor de tandarts? Wees gerust je bent echt niet de enige. Heel veel kinderen maar ook volwassenen zijn bang om naar de tandarts te gaan.pen bijvoorbeeld door goed te verdoven. Een tandarts kan je helpen en er alles aan doen om jou wat meer gerust te stellen of om te proberen de angst te verminderen.

vulling boren

Angst voorkomen tijdens een vulling boren.

Ademhalings of ontspanningsoefeningen

Wat ook kan helpen om angst voor de tandarts een beetje te verminderen zijn ademhaling en ontspanningsoefeningen. Door dat je heel erg gespannen bent is je ademhaling ook wat sneller of oppervlakkiger. Door je met oefeningen te concentreren op je ademhaling merk je vanzelf dat je wat minder gespannen wordt. Doe deze oefeningen thuis en blijf ze herhalen. Net zolang tot je ze goed onder de knie hebt. Lig je in de tandartsstoel en je merkt dat de spanning en de angst voor de tandarts weer de overhand krijgen. Ga dan weer in gedachten terug naar je ademhalings en ontspanningsoefeningen. Let weer even goed op je ademhaling.

Muziek luisteren kan ook helpen

De angst voor de tandarts kan ook komen van de geluiden die je hoort. Krijg je het Spaans benauwd als je het geluid van de boor hoort? Je bent hierin ook echt niet de enige. Er is een goede oplossing voor. Zorg zelf dat je muziek bij je hebt die je in de tandartsstoel kan opzetten en luisteren. Dan hoor je het nare geluid van de boor niet meer en dit helpt wellicht ook om je angst te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *