Extreme menstruatiepijn kan het teken van een onderliggend probleem zijn

Veel vrouwen staan er niet bij stil maar wanneer ze ongesteld, maar de ongemakken die ze ervaren zoals lage rugpijn of buikpijn kunnen ook de oorzaak van een ander onderliggend probleem zijn, namelijk endometriose. Tot voor kort was hier niet veel over bekend. Maar door nieuwe onderzoeken blijkt dat 1 op de 10 vrouwen last heeft van deze aandoening. Hoog tijd om meer te weten te komen over deze kwaal.

Wat is endometriose?

Tijdens de menstruatiecyclus bereidt het slijmvlies in de baarmoeder zich voor op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Hormonen zorgen ervoor dat het slijmvlies dikker wordt en meer voedingsstoffen bevat door een betere doorbloeding. Dit maakt de kans op een succesvolle innesteling groter en bevorderd tevens de groei van de eicel. Wanneer er bij de eisprong (ovulatie) geen bevruchting plaats heeft gevonden stoot de baarmoeder het slijmvlies af via de vagina, ofwel de menstruatie.

Baarmoederslijmvlies wordt ook wel endometrium genoemd. Nu is er uit onderzoek gebleken dat er bij sommige vrouwen niet alleen slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder wordt aangemaakt  maar ook weefsel van dit slijmvlies aan de buitenkant.
Wanneer dit gebeurt noemen we dit endometriose. 

Verkleving baarmoeder door endometriose leidt tot pijnklachten

Het vervelende aan dit weefsel is dat het zich kan gaan hechten aan verschillende organen zoals je eierstokken, de buitenkant van je baarmoeder of zelfs aan je eileiders of je blaas. Het probleem is dat dit weefsel op dezelfde manier reageert op de hormonen die voor de verdikking en doorbloeding aan de binnenkant van de baarmoeder zorgen. Er is alleen een groot probleem. Het weefsel aan de buitenkant kan het lichaam niet via een opening verlaten. Het weefsel wordt hierdoor dikker en dikker en zal uiteindelijk gaan bloeden. Dit kan dan ontstekingen of andere pijnklachten gaan veroorzaken. 

extreme menstruatie

Wat is endometriose?

Endometriose is een gevaar voor de vruchtbaarheid

Een endometriosehaard (verkleving van weefsel rondom ander weefsel of orgaan) kan de afgifte van een eicel blokkeren of de eileider kan verkleefd raken waardoor een gesprongen eicel moeilijk kan worden opvangen.  Endometriose blijkt inmiddels een van de belangrijkste oorzaken te zijn voor de verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen boven de leeftijd van 25 jaar. Voor vrouwen die graag zwanger willen raken dan deze ziekte dus een groot probleem zijn wanneer ze endometriose onder de leden hebben. Zeker als ze zichzelf niet van bewust van zijn en de pijn gooien op de ongemakken die nu eenmaal horen bij ongesteldheid. Er zijn zelfs gevallen bekend van dames die zo’n last hebben van de pijnen dat ze besluiten om de baarmoeder te laten verwijderen. Deze vrouwen verkiezen onvruchtbaarheid boven die van pijn. Dit geeft aan dat deze aandoening toch echt een serieus probleem is. De symptomen herkennen dus niet geheel onbelangrijk.

Waaraan kan endometriose herkennen?

De symptomen zijn niet altijd even makkelijk te herkennen want niet altijd zijn er echt klachten. De plaats van de – al eerder genoemde – edometriosehaarden is hierin vooral bepalend. Klachten komen vaak op de volgende symptomen.

  • Zeer pijnlijke menstruatie die alsmaar erger wordt
  • Abnormaal bloedverlies tijdens de menstruatie
  • Pijn bij het plassen of bij de ontlasting
  • Pijnlijke vagina bij bijvoorbeeld het inbrengen van een tampon of tijdens de sex

Als je een van deze klachten hebt of last hebt maar toch nog steeds twijfelt, kun je zelf een endometriose symptomen test doen. Verder raden we je aan bij aanhouden twijfel altijd een arts te raadplegen. De arts kan dan via een echo of vaginaal onderzoek of kijkoperatie uitsluitsel geven.

Tot slot: onderzoek naar oorzaak van endometriose

Hoe endometriose ontstaat, is nog niet bekend. Er bestaan tot nu toe alleen nog theorieën, waarvan de bekendste de retrogade theorie is. Hierbij zou het menstruatiebloed niet alleen via de vagina, maar ook via eileiders en bekkenholte terugvloeien het lichaam in. Ook zouden erfelijke factoren en het afweersysteem een rol kunnen spelen. Zoals je ziet moet er nog veel onderzocht en getest worden om de oorzaken nog beter te gaan bepalen. We houden je op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *