Hoe DNA onderzoek kan bijdragen aan een betere medische zorg

Het maken van een DNA-profiel wordt steeds makkelijker. Online is er een ruime keuze aan het doen van een thuistest. Via dergelijke testen kun je al een hoop over jezelf te weten komen. Niet alleen je afkomst is te bepalen via een thuistest, nee ook erfelijkheidstesten of een schets via DNA-profiel zijn op het web makkelijk voor handen. Toch schuilt in dit overvloed een gevaar. Niet alle partijen zijn even betrouwbaar. Omdat we in dit artikel willen ingaan op het medische aspect is die betrouwbaarheid extra belangrijk.

Thuistest & keurmerken

Wanneer je opzoek, gaat naar een thuistest voor medische doeleinden dan is het belangrijk dat het laboratorium haar zaakjes op orde heeft. Niet alleen moet er een vertrouwen zijn over de gewaarborgde privacy, nee ook moet er een bepaalde kwaliteitsnorm gehaald worden zodat ze ook kan daadwerkelijk dienst doen als medische onderbouwing.

Keurmerken die de kwaliteit waarborgen zijn vooral de volgende drie accreditaties:
ISO / IEC 17025 Certificering, AABB en de ASCLD-LAB-International

Wanneer je een thuistest doet let er dan goed op of het lab wel in het bezit is van deze keurmerken. Elke certificering kent een eigen scala punten aan kritieke punten waar op gelet wordt. Zo is de AABB-certificering vooral gericht op relatietesten en LAB-international controleert de juistheid van forensische onderzoeken. Wil je weten wat wat een dna test kost?

dna-profiel

Heb jij ooit een DNA onderzoek laten uitvoeren?

Medische aandoeningen leren begrijpen met DNA

Door genetische informatie te verzamelen kunnen we veel te weten komen over genetische aandoeningen zoals Mucoviscidose of de ziekte van Duchenne. Op dit moment zijn er 7000 genetische ziekten bekend. Hierbij zitten de al eerder genoemde ziektes maar ook meer onschuldige varianten. Een ding hebben ze gemeen allen zijn ze ontstaan door een afwijking in een gen of chromosoom bij de patiënt. De reden dat we juist meer DNA onderzoek willen doen is om juist op het andere vlak meer te bereiken, de zeldzame genetische ziektes. We spreken van zeldzaam als 1 op de 2000 mensen de ziekte bij zich draagt. We spreken van zeer zeldzaam als de verhouding 1:50.000 is.

Het lastige aan het onderzoeken van deze groepen is zoals je wel kunt begrijpen die beperkte groep mensen die de afwijking bij zich draagt. Door het gebrek aan vergelijkingsmateriaal zijn er ook moeilijker conclusies te trekken. Maar dan komt er nog een factor bij die roet in het eten gooit.  Zeldzame ziektes kunnen niet alleen door genetische oorzaken ontstaan maar ook door infecties of allergieën. Onderzoek zou in de toekomst meer kunnen vertellen of de afwijking van de genen en waardoor deze ontstaan zodat we die mutaties ooit tegen kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *