Je hebt de diagnose gekregen. Je hebt ADD. En alle puzzelstukjes vallen ook meteen op z’n plek. Lange tijd heb je misschien gedacht dat er van alles mis is met je. Of dat je omgeving zich zorgen over je maakte. Misschien heeft het zelfs tot onenigheden geleid, omdat anderen jou ‘chaotisch’ vonden. Bijvoorbeeld op je werk. Dat je nu de diagnose ADD hebt gekregen is fijn. Nu je weet wat je hebt, kun je stappen nemen in het volgende: het omgaan met ADD.
Maar hoe ga je dat doen? Raadpleeg je een huisarts? Zoek je online naar ‘lotgenoten’? Of zou je beter een professionele coach in de arm kunnen nemen, die veel ervaring heeft met mensen die ook ADD hebben.
Wat houdt ADD in?
ADD staat voor Attention Deficit Disorder en is een genetisch bepaalde concentratiestoornis. Ook wel aandachtstekortstoornis genoemd. Het is het stille broertje van ADHD, waardoor het vaak laat wordt ontdekt. Meestal pas als je volwassen bent. En dat is jammer. Want ondertussen doe je ervaringen op die ten koste gaan van je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen is een heel waardevol goed! Dus hoe eerder je weet waarmee je worstelt, des te beter het is. Voor jezelf, maar zeker ook voor je naasten. Want dan kun je leren hoe je moet omgaan met ADD
Omgaan met ADD: betrek je omgeving erbij
Vele handen maken licht werk, aldus het spreekwoord. Dat geldt ook voor ADD. Als je partner en/of je omgeving bij je situatie betrekt, weten zij ook wat er aan de hand is. Kunnen jullie samen leren hoe om te gaan met ADD. De vele handen, in dit verhaal.
In je eentje moet je het niet willen oplossen. Ten eerste omdat je omgeving niet weet wat er is en dan ook niet kan begrijpen. En onbegrip is voor jou dan weer heel pijnlijk. Ten tweede wil je omgeving jou alleen maar helpen. Dat kunnen ze alleen maar doen als ze weten dat bijvoorbeeld je stemmingswisselingen, driftbuien of somberheid een onderdeel is van je ADD hebt. Het omgaan met ADD is dus ook voor hen van toepassing. Dus betrek je dierbaren erbij. Je zult zien dat het allemaal veel soepeler verloopt.
Tips hoe omgaan met ADD
● Structuur, regelmaat en ritme zijn heel erg belangrijk
● Breek je taken op in kleine dagelijkse doelen. Maak een to-do lijstje, die je ook meteen kunt afvinken
● Doe een taak en maak dat af. Ga niet meerdere dingen tegelijkertijd doen. Dan wordt die berg met taken alleen maar groter
● Afgeleid? Breng je aandacht terug: praat hardop tegen jezelf
● Houd genoeg tijd en ruimte over om jezelf weer te kunnen opladen
● Blijf voldoende in beweging (deze tip geldt voor iedereen).
herapie bij ADD
En zoek hulp in de vorm van ADD-coaching. Als er iemand is die je goed kan helpen, dan is het een ADD coach. Besef alleen wel dat dergelijke therapie niet je stoornis geneest, maar dat het vooral is bedoeld om te leren omgaan met ADD en de symptomen.